Is mijn dak geschikt voor plug & play zonnepanelen?

Of je dak geschikt is voor plug & play zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. Doe de test om er achter te komen op jouw dak of tuin geschikt is. Via het schema onder de test kun je zelf een goede inschatting maken of jouw dak of tuin geschikt is.

Wanneer is mijn dak geschikt?

Icoon Plat dak maximale hoek

1. Dakhelling:

Hoe platter de ondergrond des te beter. Vanwege de windbelasting kan een Supersola tot maximaal 3 graden onder helling worden geplaatst. Naast een plat dak kan de Supersola ook in de tuin geplaatst worden.

Icoon dakmaterialen

2. Materiaal:

Een Supersola past op de meest voorkomende dakbedekkingen en kan daarnaast direct op de grond geplaatst worden. Bij een dak met grind raden wij aan om het grind op de plaats van de Supersola aan de kant te schuiven. Bij een dak van PVC / Bitumen raden wij aan om tegeldragers onder uw Supersola te plaatsen, deze vindt u bij de standaard bouwmarkt.

Icoon dakbelasting Supersola

3. Dakbelasting:

Daken zijn berekend op een bepaalde belasting. Wanneer deze belasting overschreden wordt ontstaan er scheuren of erger. Een volledig met water gevulde Supersola weegt ongeveer 114 kg. Let er wel op dat bij het plaatsen tijdelijk je eigen gewicht hierbij op komt. Zorg er dus voor dat je dak een volle Supersola en je eigen gewicht kan dragen. Laat bij twijfel een constructeur er naar kijken.

Icoon windbelasting

4. Windbelasting:

Je dak moet over ruimte beschikken om de Supersola van de dakrand af te plaatsen. Dit komt doordat er bij harde wind turbulentie ontstaat waardoor de Supersola zou kunnen schuiven. Hierom adviseren wij een afstand tot dakrand te houden. Daarbij kan je de volgende vuistregel hanteren voor de afstand tot de dakrand.

    • 1e Verdieping: 50cm afstand tot de dakrand.
    • 2e Verdieping: 100cm afstand tot de dakrand.
    • 3e Verdieping: 150cm afstand tot de dakrand.

Heb je een klein dak en wil je elke centimeter optimaal benutten, kijk dan hier hoe je de ‘optimale afstand’ kan berekenen: Berekening-AfstandDakrand-Supersola

Icoon oriëntatie zuid

5. Oriëntatie:

Hoe meer uw Supersola naar het zuiden ‘kijkt’ des te beter de opbrengst. Maar het gaat om procenten. Een Supersola richting het oosten of het westen levert ongeveer 9% minder energie op dan naar het zuiden.

Icoon schaduw

6. Schaduw:

Zorg dat er zo min mogelijk schaduw op het paneel kan vallen. Mocht er toch schaduw zijn op bepaalde momenten op de dag, kies dan voor een plaats waar de schaduw zo vroeg mogelijk in de ochtend of zo laat mogelijk op de dag valt.

Hiernaast is het ook verstandig te controleren of je meter geschikt is voor plug & play zonnepanelen.

Is de Supersola geschikt voor mijn camper of caravan?

Nee, de Supersola is niet geschikt voor boven op een camper of caravan.

 

Kan een Supersola ook op mijn huurhuis?

Ja dat kan. Als je het dak al mag gebruiken dan is er geen enkel probleem, als het dak niet mee gehuurd wordt dan is het verstandig dit te bespreken met verhuurder. Supersola kan je eenvoudig zelf aanschaffen en plaatsen, dus daarin ben je niet meer afhankelijk van de verhuurder. Hiernaast neem je de Supersola ook zo weer mee naar je volgende (huur)huis.

Vragen, onduidelijkheden of twijfels?

Stel hier je vraag