Afschaffen salderingsregeling

De toekomst van zonne-energie

Afschaffing salderingsregeling

En het invoeren van de terugleververgoeding

Supersola biedt de oplossing

Met twee zonnepanelen zit je altijd goed. Daarmee dek je je dagelijkse sluipverbruik af. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van de televisie, koelkast of cv-ketel.

Met twee panelen lever je dus nooit terug, omdat je huishoudelijke apparaten de opgewekte stroom direct verbruiken. Je bespaart al zo'n €300,- per jaar met twee supersola's. Ga je meer verbuiken door het aanschaffen van bijvoorbeeld een elektrische auto of warmtepomp? Dan plaats je er gemakkelijk een extra supersola bij.

Bekijk de supersola

Afschaffen salderingsregeling

De geruchten speelde al lang in onze gedachten, maar onlangs is het officieel aangekondigd: de salderingsregeling stopt per 2027.
Is dit slecht nieuws voor (potentiële) eigenaren van zonnepanelen? In sommige gevallen wel. Ondanks het afschaffen van de salderingsregeling zijn er nog genoeg kansen en oplossingen om te besparen op je elektriciteitsrekening.

Samen zijn we vol voor zonnepanelen, zonne-energie en salderen gegaan. Hierdoor is het net nu overvol als de zon schijnt. De meeste energie-aanbieders vragen nu een terugleververgoeding (lees: terugleverheffing aan klanten met zonnepanelen), om zo wat te kunnen verdienen. Het terugleveren van elektriciteit wordt hiermee duurder voor de consument.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of voor degene die het overwegen? Op deze pagina gaan we verder de diepte in over de consequenties van het afschaffen van de salderingsregeling en het invoeren van de terugleververgoeding.

Spoiler alert: zonnepanelen zijn en blijven interessant, als je er op de juiste manier mee omgaat.

Wat is salderen?

Salderen is de berekening van de stroom die je in een jaar gebruikt en de stroom die je in een jaar opwekt. Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch stroom terug aan het elektriciteitsnet. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. In feite kan je dus geld verdienen als je meer teruglevert dan dat je verbruikt in een jaar. Tot 2027 is dit nog mogelijk, daarna wordt dit afgeschaft.

Wat betekent het afschaffen van de salderingsregeling per 2027?

Het afschaffen van de salderingsregeling heeft vooral impact op huishoudens die al zonnepanelen hebben of dit overwegen. Vanaf 2027 zullen zij het overschot aan zonne-energie in de zomer niet meer kunnen wegstrepen tegen het verbruik in de winter. Sterker nog, zij moeten gaan betalen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Het wordt dus steeds belangrijker om de stroom die je opwekt, direct in je huis te gebruiken.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Terugleververgoeding aan energiemaatschappij

Energiemaatschappijen vragen nu massaal een vergoeding voor het terugleveren van jouw overschot aan stroom. Dit varieert tussen de twee en dertig euro per maand, afhankelijk van de hoeveelheid kWh dat je teruglevert. Bij het afschaffen van de salderingsregeling is het belangrijk is om zoveel mogelijk voorschot te voorkomen of alle opgewekte stroom direct te verbruiken.

  • Berekeningen maken

    Bereken hoeveel stroom je op een dagelijkse basis sowieso nodig hebt en bepaal op basis hoeveel zonnepanelen je plaatst. Zo verlaag je je elektricteitsrekening en heb je geen last van het afschaffen van de salderingsregeling en de terugleververgoeding.

  • Verbruik stroom als je overschot hebt

    Zorg ervoor dat je de terugleververgoeding beperkt door je apparaten te gebruiken als de zon schijnt. Zo wordt de elektriciteit van je zonnepanelen direct gebruikt en lever je niet terug aan het net.

  • Zonnepaneel met stekker plaatsen

    Twee m2 onder de zon. Meer heb je niet nodig.

    Het is zover. Het aanschaffen van een zonnepaneel is nu net zo makkelijk als het kopen van een koelkast. Haal de supersola uit de doos. Vouw het windscherm uit en plaats deze op een vlakke ondergrond in de zon.

  • Zonnepaneel met stekker vullen

    Vul de balasttanks met water en je bent klaar.

    Alles wat ooit moeilijk was aan een zonnepaneel hebben we makkelijk gemaakt. Haal de supersola uit de doos en vul de ballasttanks met water. Zo leg je de supersola stevig en veilig neer.

  • Steek de stekker in het stopcontact.

    De elektriciteit in je stopcontact stroomt twee kanten op. Alle magie die je nodig hebt om de energie van de zon in je stopcontact te stoppen, zit al in de supersola. Wek direct je eigen energie op.

Bekijk of je dak geschikt is.

Twee m2 onder de zon. Meer heb je niet nodig.

Schuur, uitbouw, tuin, carport, garage. Check of jij plek hebt voor een supersola.

Doe de daktest
  • Direct uit de doos. Binnen enkele minuten zelf geplaatst. 

  • Start met één. Breid uit wanneer jij wil.

  • Makkelijk verhuisbaar. Neem mee naar je volgende woning.