Gebruik

Hoe meld ik mijn supersola aan?

Het is verplicht om je zonnepanelen aan te melden. Dit doe je op www.energieleveren.nl. Het voordeel is dat de netbeheerder gelijk controleert of jouw meter geschikt is. Zo niet, dan wordt deze meestal kosteloos vervangen door een slimme meter.

De belangrijkste gegevens die je nodigt hebt voor het aanmelden van je supersola hebben wij alvast voor je verzameld:

  • AC- of uitgangsvermogen omvormer in kiloWatt (kW)
    0,35 kW x het aantal supersola's.
  • Aantal zonnepanelen
    "Aantal supersola’s".
  • Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek:
    370 Wp (dit is het maximale vermogen wat het paneel zou kunnen opwekken).
  • Merk omvormer:
    Hoymiles.
  • Type omvormer:
    HM-350.

Hoeveel supersola’s kan ik aansluiten op één groep?

Wij adviseren niet meer dan drie supersola’s per groep aan te sluiten. Bij het plaatsen van meer dan drie supersola’s adviseren wij om deze te verdelen over twee groepen. Je kan ook een lege groep in je meterkast aanleggen. Op een lege groep kan je maximaal tien supersola’s aansluiten. Sluit de supersola altijd aan op een geaard stopcontact.

Hoe sluit ik meerdere supersola's op elkaar aan?

Dit doe je door de meegeleverde verbindingskabel. Bij aankoop van één supersola krijg je de verbindingskabel er gratis bij. Je kan maximaal drie supersola’s per groep in de meterkast aansluiten. In de meegeleverde handleiding vind je de instructies.

Is het erg als er een laagje water op mijn dak staat?

Het paneel is ontworpen om tegen diverse weersituaties te kunnen. De supersola is waterbestendig. Daarom is het niet erg als er een laagje water op jouw dak staat.

Wat gebeurt er als het vriest?

De supersola en de ballasttanks zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Zo ook als het vriest. De ballasttanks zijn uitgebreid getest en zetten niet uit als het water bevriest. Antivries e.d. zijn dus overbodig.

Kan ik iets anders dan water in de ballasttanks vullen?

Ja. In theorie zou het kunnen. De supersola heeft niet meer dan water nodig. Andere opties zijn daarmee overbodig.

Kan ik de opbrengst van de supersola bijhouden?

Ja. De opbrengst van de supersola kun je meten met een slimme stekker. Je kan de slimme meter toevoegen aan je bestelling via onze webshop. Deze zit niet standaard inbegrepen. De supersola werkt met elke andere slimme stekker (denk aan Nedis en Homewizard). Via de bijbehorende app kan je de opbrengst van de supersola inzien.

Andere opties zijn:

  • Het plaatsen van een digitale energiemeter met display tussen de stekker en het stopcontact. Om de opbrengst in te zien, moet je naar het display toe.
  • Het aanschaffen van een energieverbruiksmanager.

Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je een overzicht van verschillende energieverbruiksmanagers. 

Kan ik mijn huidige supersola ook verbinden aan nieuwere versies van de supersola?

Ja, je kunt alle supersola’s met elkaar verbinden. Om de supersola van vóór 2023 te verbinden met een nieuwe versie heb je een adapter nodig. Deze kan je bestellen in onze webshop.

Leveren & retour

In welke landen wordt de supersola geleverd?

Wij leveren in Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje. Achter de schermen zijn we druk bezig om ook in andere Europese landen te gaan leveren. 

Wat is de levertijd?

De supersola wordt uit voorraad geleverd met een maximale levertijd van 14 dagen. Onze vervoerder ‘XXL-Pakket’ bezorgt de supersola bij je thuis tot net over de drempel. 

Wat zijn de verzendkosten?

Je betaalt eenmalig € 30,- verzendkosten. Ongeacht het aantal wat je bestelt.

Wat is het retourbeleid?

Je hebt 30 dagen de tijd om je supersola aan te melden voor retour. De retourkosten zijn voor rekening van de klant. Je kan jouw retour aanmelden bij XXL-pakket. Hier plan je een ophaal moment. Lees alles over het aanmelden van een retour

Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling?

Na controle zorgen wij dat de terugbetaling binnen 14 dagen verwerkt is. Voorkom beschadigingen en ga voorzichtig met de supersola om wanneer je deze uitpakt.

De supersola is retour gegaan. Wat nu?

Jouw pakket is binnen een aantal dagen bij ons op locatie. Bij ontvangst controleren we of de supersola compleet en in ongebruikte staat is. Na controle storten wij het aankoopbedrag terug.

Plaatsen

Waar kan je de supersola plaatsen?

Je kunt de supersola plaatsen op elke platte ondergrond. Twee m2 onder de zon meer heb je niet nodig. Zo kan je de supersola plaatsen op je schuur, garage, uitbouw of in de tuin.

Moet ik de supersola op mijn dak vastmaken?

Nee, dat is niet nodig. De gevulde ballasttanks zijn zwaar genoeg. Het paneel is niet ontworpen om op andere manieren vastgemaakt te worden . Zo kan je de supersola gemakkelijk verplaatsen. Kijk hier of je dak geschikt is.

Kan ik de supersola in portrait mode plaatsen?

Nee. De supersola is niet ontworpen om staand geplaatst te worden. Dit heeft met de veiligheid te maken bij extreme weersomstandigheden. Ook de ballasttanks zijn hier niet voor gemaakt.

Is de supersola echt direct uit de doos te gebruiken?

Ja. Alles wat ooit moeilijk was aan een zonnepaneel hebben we makkelijk gemaakt. Haal de supersola uit de doos, vul de ballasttanks met water en stop de stekker in het stopcontact. Zo makkelijk is het. De supersola wordt aangesloten op je stopcontact. Je hebt geen extra groep of kabels in de meterkast nodig.

Ontdek het gemak van supersola.

Is de supersola geschikt voor de camping?

Ja. Je kan de supersola gebruiken op de camping wanneer je een vaste staanplaats hebt. Zorg dat de supersola en de caravan op dezelfde groep zijn aangesloten. Zo kan je opgewekte stroom gebruiken. Meld aan de campinghouder dat jij de supersola bij je staanplaats wil plaatsen.


Let op: de supersola is niet geschikt voor off-grid toepassingen. Je hebt altijd toegang tot het elektriciteitsnet nodig.

Is de supersola geschikt voor mijn woonboot?

Ja. Je kan de supersola gebruiken bij jouw woonboot wanneer je bent aangesloten op het stroomnet.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn huurwoning?

Ja. Je kan als huurder zonnepanelen met een stekker plaatsen. De supersola bevestig je niet aan het dak en is dus gemakkelijk te verhuizen. Ga altijd na bij de verhuurder of dit akkoord is.

Kan ik mijn huidige supersola ook verbinden aan nieuwere versies van de supersola?

Ja. Als je al zonnepanelen hebt en nóg meer uit de zon wil halen, kan je deze uitbreiden met de supersola. 

Sluit de supersola niet aan op de groep van de bestaande zonnepanelen. Iedere andere groep is goed.

Product

Wat maakt supersola uniek?

Supersola is dé oplossing om zelf zonne-energie op te wekken. Het plug-and-play paneel plaats je binnen enkele minuten. In tegenstelling tot andere plug & play zonnepanelen is de supersola direct uit de doos te gebruiken. Met het krachtige vermogen van 370 Wp bespaar je direct 13% op de elektriciteitsrekening.

Alles wat je nodig hebt, hebben wij ingebouwd voor je. Zo hoef jij alleen de ballasttanks met water te vullen en de stekker in een geaard stopcontact te steken. Echt, zo makkelijk is het.
Wij maken gereedschap en ingewikkelde installaties verleden tijd. De supersola is een doorontwikkeld product waar duizenden enthousiaste consumenten zelf zonne-energie mee opwekken. Het plug-and-play zonnepaneel is toegankelijk voor iedereen met een vlakke ondergrond van twee m2, ook voor huurders.

Laat de energie maar stromen. Verduurzaam je huis met supersola

Wat zijn de afmetingen van de supersola?

Bij vervoer: 182 cm | 110 cm | 19 cm
Bij plaatsen: 182 cm | 110 cm | 46 cm.

Meer informatie over de specificaties vind je hier.

Wat is de terugverdientijd?

Eén supersola produceert gemiddeld 325 kWh per jaar. Met de energieprijzen is de huidige terugverdientijd zo’n vijf jaar.

Meer informatie over de terugverdientijd vind je hier.

Heb ik een losse omvormer nodig?

Nee. De supersola kan je direct uit de doos aansluiten. Elke paneel heeft zijn eigen micro-omvormer. Het enige wat je hoeft te doen, is de stekker in het stopcontact te steken. Alle magie die je nodig hebt om de energie van de zon in je stopcontact te stoppen, zit al in de supersola. Je kunt dus meteen energie opwekken.

Heb je al zonnepanelen? Sluit de supersola niet aan op de groep van de bestaande zonnepanelen. Iedere andere groep is goed.

Hoe lang is de stekkerkabel van de supersola? Kan ik deze verlengen?

De supersola wordt standaard geleverd met een aansluit- en verbindingskabel. Beide kabels zijn vijf meter lang. 

Met de aansluitkabel sluit je de supersola aan op het stopcontact. De verbindingskabel geeft de mogelijkheid een extra supersola te verbinden. Ook kan je deze gebruiken om de stekkerkabel te verlengen naar tien meter.

Heb je een langere afstand te overbruggen? Dan kan je bij het bestellen een extra verbindingskabel toevoegen.

Zit er een accu in de supersola voor het opslaan van energie?

Nee. Momenteel zit er nog geen accu in de supersola. De terugverdientijd in Nederland is te te lang om dit rendabel te maken. Achter de schermen zijn we druk bezig met nieuwe productontwikkelingen.

Werkt de supersola ook als de stroom uitvalt?

Nee. De supersola werkt dan niet meer. Het paneel heeft stroom nodig om te werken. Er zit een beveiliging in de supersola. Deze zorgt ervoor dat bij een stroomstoring geen stroom wordt opgewekt. Zo kan de netbeheerder veilig de stroomstoring herstellen. 

Gebruiken de apparaten in mijn huis direct de energie van de supersola?

Ja. Alle apparaten die op dezelfde groep in de meterkast zitten, gebruiken eerst zonne-energie. Daarna gaat de extra stroom via de meterkast naar de andere groepen in je huis. Ook deze profiteren van de opbrengst van de supersola.

Bijvoorbeeld: jouw wasmachine zit op dezelfde groep als de supersola. De wasmachine gebruikt dan volledig de groene stroom.

Is de supersola geschikt voor een drie fase meter?

Ja. Het maakt niet uit op welke fase in je huis je de supersola aansluit. In eerste instantie lever je stroom aan de apparaten op de betreffende groep. De stroom die overblijft gaat via de meter door naar de andere apparten op andere groepen en in andere fase.

Check of de meter in je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Overig

Valt de supersola onder de NEN1010?

De supersola valt als consumentenproduct onder de Warenwet en niet onder het Bouwbesluit (met daarin de norm NEN1010 voor geïnstalleerde zonnepanelen). Supersola heeft alle certificaten zoals een CE keurmerk die daarbij horen. In het ontwerp is de norm als inspiratie gebruikt om te komen tot een veilig en slim product. We hebben er deze uitgebreide blog over geschreven.

Hoe weet ik of mijn meter geschikt is?

In Nederland is bijna elke meter geschikt voor zonnepanelen. Het terugleveren van energie wordt op verschillende manieren geregistreerd.

Meer informatie over de geschiktheid van jouw meter vind je hier.

Welke garantie zit er op de supersola?

Wij hebben een algemene 5 jaar garantie, deze gaat over het hele product. Naast deze all-in garantie zit er ook nog fabrieksgarantie op de verschillende onderdelen.

  • Fabrieksgarantie zonnepaneel: 15 jaar.
  • Opbrengstgarantie zonnepaneel: na 25 jaar nog 80% rendement.
  • Fabrieksgarantie micro-omvormer: 12 jaar.

Kan je subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen?

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Per gemeente kan dit verschillen. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats.

Betaal ik BTW bij aanschaf van de supersola?

Sinds 1 januari 2023 zijn zonnepanelen vrijgesteld van BTW. Zo ook de zonnepanelen van supersola. Je betaalt dus geen BTW over de aanschaf van jouw supersola’s.

Ik ben bang dat de supersola gestolen kan worden. Wat kan ik doen?

Ze lijken diefstalgevoelig, maar in de praktijk is dit erg lastig. Het paneel is namelijk 182 cm lang, 110 cm breed en weegt eenmaal gevuld 110 kg. Dit maakt het moeilijk om het paneel van het dak te halen en ongezien mee te nemen. Je kan aan het handvat of frame een hangslot maken.

Wij registreren alle serienummers van de panelen die we verkopen. 

Kan ik met de supersola mijn elektrische auto opladen?

Ja. Je kan met de supersola je elektrische auto opladen als beide aangesloten zijn op het stroomnet. De supersola en elektrische auto hoeven niet op dezelfde groep aangesloten te zijn.