Waarom de Nen1010 niet van toepassing is op Supersola

Supersola

Waarom de NEN1010 niet van toepassing is op Supersola

Waarom de Nen1010 niet van toepassing is op Supersola

Er is in de media veel aandacht over zonnepanelen met een stekker: zijn ze toegestaan? Wat zijn de risico’s? Zijn ze veilig? Goed om te weten: de Supersola is helemaal veilig, voldoet aan de Nederlandse regelgeving en heeft reeds duizenden tevreden gebruikers.

Recent verscheen op NU.nl een artikel met de titel “Brandgevaar door balkonzonnepaneel met stekker: 'Dit kan echt misgaan'” een dag later verscheen op hetzelfde NU.nl deze nuance waarin de argumenten weer ontkracht werden. Tijd voor duidelijkheid en helderheid rondom dit onderwerp. Want hoe kan het dat je in Duitsland subsidie krijgt voor plug in zonnepaenlen en ze in Nederland gevaarlijk zijn?

In Nederland vallen consumenten electronica producten onder de warenwet en huisinstallaties onder de NEN1010. De Supersola verhuis je makkelijk mee, heeft een eigen stekker net als elk ander elektronisch apparaat. Hiermee valt het dus onder de warenwet. Een doe-het-zelf pakket dat je ‘aard-en-nagelvast’ op je dak plaatst valt dus officieel wel onder de NEN1010. Dat is technisch bekeken natuurlijk best vreemd en dat verklaart ook meteen alle onduidelijkheid. 

Vanuit de EU is er een richtlijn die toestaat dat er tot 800W aan zonnepanelen met een stekker aangesloten mag worden op een stopcontact. Sterker, dit wordt zelfs aangeraden omdat je niet teruglevert en het netwerk niet belast, maar wel extra duurzame stroom maakt. Op basis van deze EU directive implementeren de lidstaten nationale regelgeving en richtlijnen. In Nederland en België moet dit nog aangepast worden. Op dit moment geeft de NEN1010 nog aan dat zonnepanelen niet met een stekker aangesloten mogen worden. We zien in de landen om ons heen dat de EU directive wel in de nationale regelgeving is opgenomen. Logisch, het gaat namelijk niet om de stekker, maar om het aantal panelen dat je op een groep aansluit.

Zwitserland liep voor en heeft sinds 2014 regelgeving voor plug-in zonnepanelen. Ook Italië was er vroeg bij en implementeerde de regelgeving in 2020. In Duitsland stimuleert men plug-in zonnepanelen zelf met subsidies en zijn ‘Balkon Kraftwerke’ in de regelgeving opgenomen. Er zijn in heel Duitsland intussen ruim 600.000 plug-in zonnepanelen aangesloten. Ook in België zijn zonnepanelen met een stekker toegestaan door de overheid vanaf mei 2025. 

Maar waarop zijn de artikelen dan gebaseerd? Er wordt door experts van installatiebedrijven benoemd dat het gebruik levensgevaarlijk kan zijn om zonnepanelen met een stekker te gebruiken. Hierbij wordt vaak genoemd dat er een ‘schok’ gekregen kan worden, of dat er brand kan ontstaan door overbelasting. Beide boodschappen zijn feitelijk onjuist en vergezocht.

Zolang de bekabeling in huis volgens de NEN1010 norm is aangelegd is het onmogelijk dat er brand kan ontstaan door 3 Supersola’s toe te voegen via het stopcontact. Je kunt tijdens zonnige dagen inderdaad iets meer apparaten op de groep aansluiten. Maar dit is volledig binnen de marge van de bekabeling. Praktisch is dit overigens ook zeer onhandig - want bij elke wolk zal de stop springen. Om helemaal zeker te zijn kun je alle apparaten in de avond aanzetten, als de stop niet springt is er geen enkel risico op overbelasting bij volle zon. Bij 3 Supersola’s is het dan ook onmogelijk dat er brand door overbelasting ontstaat.

De Supersola werkt alleen als de stekker in het stopcontact zit. Zodra de stekker uit het stopcontact getrokken wordt gaat de Supersola direct uit. Dit is in Nederland een verplichting voor alle omvormers die aangesloten zijn op het net, los van de NEN1010. Er staat dus nooit geen stroom op de pennen van de stekker. 

Het is logisch dat installateurs aandacht vragen voor veilige installaties. Een huisinstallatie moet deugdelijk aangelegd worden. Maar als je kiest voor 1 tot 3 Supersola’s dan kun je erop vertrouwen dat wij aan alle veiligheidsaspecten gedacht hebben en hoef je je geen zorgen te maken.

Veel gestelde vragen

FAQ

We geven je antwoord op de meest gestelde vragen.

Is er sprake van een grijs gebied in de regelgeving in Nederland?

Nee – de regelgeving is met de komst van de europee richtlijn duidelijk, supersola voldoet aan alle eisen en wordt vanuit de EU zelfs gestimuleerd

  • Apparaten met een stekker (roerende goederen) vallen onder de warenwet.
  • Installaties (onroerende goederen) vallen onder de NEN1010.
  • De “Unions Electricity Market Design Directive” moedigd het gebruik van Plug in solar aan als oplossing voor overbelasting van het net
  • Zonnepanelen aansluiten op een stopcontact kan zonder problemen tot 800W
  • https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202401711
  • Whereas - punt 25
  • Artikel 15a - punt 9

Kan er brand ontstaan door verkeerd gebruik?

Nee – zolang je huisinstallatie volgens de norm is aangelegd is er geen probleem

  • Zolang je huisinstallatie volgens de norm is aangelegd 
  • Zolang je niet meer dan 3 supersola’s per groep aansluit

Kan ik een schok krijgen bij verkeerd gebruik?

Nee – Plugin solar waarbij je een schok kunt krijgen van de stekker is (vanzelfsprekend) niet toegestaan in de EU.

  • De supersola heeft zelf stroom nodig om aan te gaan/ te kunnen werken
  • Als je de stekker uit het stopcontact trekt gaat de supersola ook echt uit en wekt deze geen elektriciteit meer op.

Hoe werkt supersola? 

Om iedereen energie uit de zon te laten halen, moet een zonnepaneel een toegankelijk, betaalbaar en gebruiksvriendelijk consumentenproduct worden. Complexe materie moet makkelijk worden. Kopen. Uitpakken. Inpluggen. Genieten. 

Zo doe je het:

1) Plaats de supersola op een platte ondergrond (doe dit met zijn tweeën).

2) Vul de ballasttanks met water.

3) Steek de stekker in het (buiten)stopcontact.

Geniet meteen voor de komende 25 jaar van je eigen zonne-energie. Echt, zo makkelijk is het.

  • Direct uit de doos. Binnen enkele minuten zelf geplaatst.

  • Start met één. Breidt uit wanneer jij wil.

  • Makkelijk verhuisbaar. Neem mee naar je volgende woning.