Veelgestelde vragen

Levering & Kosten

Wij leveren momenteel alleen in Nederland. We zijn druk bezig om ook in andere landen ons product aan te bieden. Echter willen we dan wel de kwaliteit en service kunnen waarborgen die wij voor ogen hebben. Wil je op de hoogte blijven over ons ontwikkeling in andere landen, dan meld je hier aan voor ons nieuwsbrief of volg ons op Facebook

Het zou natuurlijk een goed idee zijn onze panelen in zonnige Caribisch landen te leveren, maar helaas is onze logistiek hier nog niet klaar voor. 

Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Soms wel regionaal of bij de gemeente. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats. 

Supersola zonnepanelen worden per 1 januari verkocht met 0% BTW. Nieuwe wetgeving maakt dit mogelijk.

Een Supersola produceert gemiddeld 8126 kWh in zijn levensduur van 25 jaar (325 kWh per jaar). De kosten van de aankoop van deze kWh’s hangen af van uw energiecontract en de toekomstige energieprijzen. In 2023 is de terugverdientijd ongeveer 5 jaar. Een meer logische manier om het te bekijken is door de totale hoeveelheid kWh te delen door de inkoopprijs van energie. Je zult zien dat een Supersola stroom produceert voor minder dan 10 cent per kWh.

Plaatsen

Ingeklapt (bij vervoer) heeft de Supersola de volgende afmetingen; 182 cm * 110 cm *19 cm.

Eenmaal geplaatst (volledig uitgeklapt) heeft de Supersola de volgende afmetingen: 182 cm * 110 cm * 46 cm.

Hier vind je alle specificaties van de Supersola.

Het gewicht van een lege (zonder water als ballast) Supersola is 50 kg.  Als alle vier de ballasttanks volledig zijn gevuld met water dan weegt de Supersola 110 Kg.

Ja, je kunt de Supersola gemakkelijk plaatsen op elk plat dak. Zorg dat jouw platte dak (bijvoorbeeld jouw schuur dak) voldoende ballast kan dragen en dat je er met een lader of steiger bij kunt.

Het paneel is ontworpen om diverse weersituaties tegen te kunnen. Daarom is het niet erg als er een laagje water op jouw dak staat. De ballasttanks zijn uitgebreid getest en zetten niet uit als het water bevriest.

Nee dat hoeft helemaal niet omdat de gevulde watertanks (ballast) zwaar genoeg zijn. Het paneel is niet ontworpen om op andere manieren op het dak vastgemaakt te worden. Wij willen juist dat je flexibel blijft en het paneel makkelijk te verplaatsen is. Je kunt hem gemakkelijk zelf plaatsen. Check hier of je dak geschikt is.

Helaas is de Supersola niet ontworpen om in portret stand geplaatst te worden. Dat heeft te doen met de veiligheid bij sterk wind. In portret stand is er te veel aanvalsoppervlak waarvoor de ballasttanks niet berekend zijn.

Aansluiten

Ja, je hoeft geen kabel aan te leggen naar je meterkast. Door de stekker in het stopcontact te steken, wordt de Supersola aangesloten op een groep in de meterkast. Er zit namelijk een kleine omvormer in de Supersola die de stroom toevoert. En doordat een stopcontact 2 richtingen op werkt, hoef je er zelf niks meer aan te doen. Vergelijk het met een wasmachine. 

Omdat er veelal ook andere apparaten op de groep aangesloten zullen zijn, adviseren wij niet meer dan 3 Supersola’s per groep aan te sluiten. En zorg ervoor dat het stopcontact waarop je de Supersola aansluit geaard is. Hiernaast is het goed om te weten dat we het systeem hebben beveiligd; pas als de Supersola herkent dat hij in het stopcontact zit komt er stroom op de stekker te staan. Je kunt dus nooit een schok krijgen van de pinnen in de stekker. 

Dat doe je door de bijgeleverde verbindingskabel. Bij de aankoop van meerdere Supersola’s krijg je de verbindingskabel gratis en automatisch erbij. Je kan maximaal drie Supersola’s per groep in de meterkast aansluiten. 

Omdat er veelal ook andere apparaten op de groep aangesloten zullen zijn, adviseren wij niet meer dan 3 Supersola’s per groep aan te sluiten. Zorg er wel voor dat het stopcontact waarop je de Supersola aansluit geaard is.

 

Ook meer dan 3 Supersola’s aansluiten kan zonder ingrepen in de meterkast. Wil je bijvoorbeeld 6 Supersola’s plaatsen, dan adviseren wij op ze in groepjes van 3 over 2 stopcontacten te verdelen. Waarbij de 2 stopcontacten niet op dezelfde groep zijn aangesloten. 

 

Laat je een aparte groep in de meterkast aanleggen dan kan je tot maximaal 10 Supersola’s aansluiten op 1 groep in de meterkast.

Nee, de Supersola kun je direct aansluiten. Alle benodigde elektronica is geïntegreerd. De Supersola is dan ook prima geschikt ter uitbreiding van een vaste set zonnepanelen. Je hoeft de Supersola niet aan te sluiten op de bestaande omvormer en daarmee ook geen grotere omvormer aan te schaffen.

De standaard lengte van de stekkerkabel van de Supersola is 5 meter. Daarnaast krijg je er ook een doorluskabel van 5 meter bij. Deze kun je gebruiken om de stekkerkabel te verlengen naar 10 meter. Ook kun je de doorluskabel gebruiken om een tweede Supersola met de eerste te verbinden.

 

Heb je echter een langere afstand te overbruggen dan adviseren we je een waterdichte buitenstekker aan te schaffen, dat kan dienen als verlengsnoer. Deze zijn te koop bij iedere grote doe-het-zelf zaak of kampeerwinkel.

Ja, je kunt alle Supersola’s met elkaar verbinden. Sinds het 2023 model werken wij met een ander type kabel. Heb je een Supersola van voor 2023, dan kun je een adapter bijbestellen zodat je de nieuwe Supersola met de oudere kunt verbinden.

Nee, in deze versie hebben we besloten geen accu te plaatsen aangezien de terugverdientijd in Nederland nog te lang is.

De Supersola is niet geschikt voor off-grid toepassingen. Wij raden ook ervan af hem op het stroomnet van de camping aan te sluiten voor veiligheidsreden.

Als jouw woonboot op het gewone stroomnet is aangesloten zou dat wel kunnen. De Supersola werkt alleen op stopcontacten waar ook stroom op zit. Het is niet mogelijk het paneel op een batterij of accu aan te sluiten. Wij hopen dit in de toekomst wel mogelijk te maken maar momenteel is het paneel hiervoor helaas niet ontworpen. 

Je kunt als huurder zonnepanelen met een stekker plaatsen. Aangezien je niks aan je dak bevestigd en geen aanpassingen aan je dak maakt vinden de meeste verhuurders dit prima. Als huurder kun je dus voortaan je eigen energie opwekken en daarmee je energie rekening verlagen. Als je gaat verhuizen neem je het paneel gewoon mee naar je volgende huis. Het is aan te raden wel even bij je verhuurder te checken of die akkoord is.

Gebruik

Wij adviseren om een slim stopcontact erbij te bestellen die stroomverbruik kan meten. Zo hebben wel zelf goede ervaring met het WIFI stopcontact van het merk Hombli. Hierbij kan een app worden geïnstalleerd waarop je het kan monitoren. Hou er wel rekening mee dat je een gratis account moet aanmaken om de app en de stekker te kunnen gebruiken.

 

Heb je liever geen app of slecht wifi bereik op de plek waar de Supersola staat, dan kan je ook een digitale energiemeter met display tussen de stekker en het stopcontact plaatsen. Om de opbrengst uit te lezen moet je dan wel naar het display toe lopen.

 

Een andere mogelijkheid is om een energieverbruikmanager aan te schaffen, maar die zijn vaak wat duurder. Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je een overzicht van verschillende energieverbruiksmanagers. 

Omdat de Supersola alleen maar werkt toen er ook stroom uit de stopcontact komt kan je het paneel helaas niet aan een accu aansluiten.  De micro-omvormer in het paneel doet het namelijk niet zonder uit de stopcontact stroom te krijgen. 

Je met kunt de Supersola je elektrische auto opladen als beide verbonden zijn aan dezelfde groep in de meterkast. Het gebruik van de Supersola werkt altijd via een stekker. Als de elektrische auto op dezelfde groep aangesloten is kan dit dus. Als de auto en zonnepanelen van Supersola niet op dezelfde groep zitten dan wek je dus op de ene groep energie op en met de andere verbruik je diezelfde energie weer. Dus ook dan laadt de auto gewoon op met de opgewekte stroom. 

Nee helaas, er zit een beveiliging in de Supersola die ervoor zorgt dat deze geen stroom meer opwekt op het moment dat er een stroomstoring is. Dit is om geen onveilige situaties te creëren op het stroomnet en de netbeheerder veilig de stroomstoring te kunnen laten herstellen. Dankzij deze beveiliging heeft een Supersola ook altijd een stroomnet nodig om te kunnen opwekken.

De Supersola en de ballasttanks zijn ontworpen om te kunnen bevriezen. Antivries e.d. zijn dus overbodig.

Ja, alle toestellen die op hetzelfde groep in de meterkast zitten gebruiken eerst zonne-energie en daarnaast gaat de extra stroom pas naar de meterkast. Als er bijvoorbeeld een wasmachine op hetzelfde groep zit als de stopcontact van het Supersola, gebruikt jouw wasmachine volledig groene stroom. Let op: je mag alleen drie Supersola’s op een groep waar ook andere toestellen op zitten aansluiten. Bij meer dan drie panelen heb je een aparte, lege groep in de meterkast nodig.

Ze lijken diefstalgevoelig, maar in de praktijk is dit erg lastig. Het paneel is namelijk ruim 182 cm lang, ruim 110 cm breed en weegt eenmaal gevuld 114 kg. Wanneer deze op een dak geplaatst is, krijg je het niet makkelijk voor elkaar om die eraf te halen en ongezien mee te nemen. Maar eventueel kan aan het handvat of aan het frame wel een hangslot worden gemaakt. Daarnaast registreren wij alle serienummers van de panelen die we verkopen, dus daarmee kunnen wij aantonen dat jij de panelen bij ons gekocht hebt. Mocht dat ooit nodig zijn.

Nee, want daar is het Supersola niet voor ontworpen. Het zou dus niet handig zijn er iets anders dan water in te vullen. Wij kunnen ook geen garantie meer geven als de Supersola op een ander manier wordt gebruikt.

Vragen, onduidelijkheden of twijfels?

Stel hier je vraag