Welke meter is geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland is vrijwel elke meter geschikt voor zonnepanelen. Het terugleveren van energie wordt alleen op verschillende manieren geregistreerd. Wil je het echt zeker weten, meld je zonnepanelen dan aan bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. Indien je meter niet geschikt is komt de netbeheerder in veel gevallen een slimme meter plaatsen. 

Geschikte meters voor zonnepanelen:

 

Voorbeeld Ferraris meter - geschikt voor zonnepanelenFerraris meter:

De Ferraris meter is een ouder model onder de energiemeters. Deze meter is analoog en heeft een draaischijf die terugdraait bij teruglevering. Je kan dan ook de meter daadwerkelijk zien terugdraaien wanneer je op een zonnige dag veel energie opwekt en op hetzelfde moment weinig verbruikt. Echter zijn er enkele van dit soort meters waarbij de draaischijf wordt geblokkeerd bij het terugdraaien, deze zijn dat ook niet geschikt. Een draaischijf die geblokkeerd is kan je herkennen aan het symbool in de foto. Is deze niet te vinden op de meter, dan is de draaischijf niet geblokkeerd.

 

Voorbeeld digitale meter met terugleverregistratie - geschikt voor zonnepanelen

Digitale meter met terugleveringregistratie:

Bij deze meters moet je vaak meerdere keren op de knop naast het display drukken om inzicht te krijgen in de teruglevering van energie. De registratie kan op meerdere manieren worden weergegeven. Zo laat de ene meter twee standen zien, namelijk levering en teruglevering. En laat een andere meter drie of vier standen zien, deze meten dan ook het dag- en daltarief voor levering en teruglevering.

 

Slimme meter:

De slimme meters geven standen automatisch door en registreren zowel levering als teruglevering van energie.

 

 


Ongeschikte meters voor zonnepanelen:

(deze meters komen nog weinig voor)

Analoge meter zonder draaischijf:

Deze meter bestaat uit een telwerk waarbij de nummers optellen naarmate er meer stroom wordt verbruikt. Dit

betekent dat de meter niet zal terugdraaien bij teruglevering en de opgewekte energie niet registreert.

 

Voorbeeld digitale meter zonder terugleverrregistratie

Digitale meter zonder terugleveringregistratie:

Tot slot is ook deze meter ongeschikt voor het registreren van opgewekte energie doordat het geen teruglevertelwerk bevat.

 

 

Misschien ook leuk om te weten wat je bespaart. Wil je meer weten over de Supersola? Bekijk dan hier alle specificaties. Of bestel hem direct.

Vragen, onduidelijkheden of twijfels?

Stel hier je vraag