Wat betekent de BTW verlaging op zonnepanelen concreet?

Supersola

Dit houdt de BTW verlaging op zonnepanelen concreet in

Dit houdt de BTW verlaging op zonnepanelen concreet in

Tijdens Prinsjesdag (september 2022) heeft het kabinet aangekondigd de btw op levering en installatie van zonnepanelen per 1 januari 2023 te verlagen van 21 procent naar 0 procent. Dit maakt het kopen en belastingvoordeel terugvragen op zonnepanelen een stuk makkelijker. In deze blog leggen we je de vorige situatie uit, wat er exact gaat veranderen.

Voorheen werd er altijd btw verrekend op de factuur als je als consument zonnepanelen kocht. Dit percentage was 21% btw (standaard-btw-tarief). Je kon de btw terugvragen als je je als ondernemer aanmeldt en jaarlijks btw-aangifte zou doen. Dit omdat de overheid de teruglevering van energie aan het net ziet als ondernemers, activiteit en inkomen waardoor je hier belasting over dient te betalen. Hoop gedoe voor iemand die een paar panelen op zijn dak heeft/wilt, waardoor veel mensen die bedrag niet terugvragen. 

Dit gaat dus veranderen. Per 1 januari 2023 hoeven installateurs en leveranciers van zonnepanelen geen btw meer te verrekenen op de zonnepanelen en diensten die ze leveren. Voortaan krijg je dus in direct het btw terug en scheelt dit een hoop gedoe. De regeling geldt als je in of rondom je huis aan de slag gaat met zonnepanelen. Dus panelen op het dak, in de tuin en op het dak van de garage. 

Wat is de terugverdientijd van Supersola?

Ook de panelen van supersola vallen hieronder, waardoor dus de prijzen wat omlaag gaan en de terugverdientijd lager komt te liggen. 

Even een korte rekensom:

Een Supersola kost in 2023 € 699 per stuk (inclusief 0% BTW). Het paneel levert in Nederland gemiddeld 325 kWh per jaar op, met een gemiddelde prijs per kWh van € 0,45 per kWh. Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 2730 kwh per jaar.  

Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen bereken je als volgt. Kosten van het zonnepaneel gedeeld door de opbrengst van de panelen. 

Dus in het voorbeeld van Supersola:

Kosten: € 699

Opbrengst: 325 kwh * €0,45 = € 146,25 per jaar  

€ 699 / € 146,25 =  4,8 jaar. 

In bovenstaand voorbeeld heb je de investering in een Supersola van € 699 al binnen 4,8 jaar terugverdiend. De supersola gaat 25 jaar mee, dus na de 4,8 jaar heb je de kosten al terugverdiend en levert het je alleen maar extra financieel voordeel op. 

  • Direct uit de doos. Binnen enkele minuten zelf geplaatst.

  • Start met één. Breidt uit wanneer jij wil.

  • Makkelijk verhuisbaar. Neem mee naar je volgende woning.