Teruglevering zonnepanelen

Zonnepanelen leveren allemaal op dezelfde manier energie aan het net. We lichten hieronder kort toe hoe de Supersola werkt en waar de systemen afwijken van dit principe.

Hoe Supersola’s terugleveren

Teurglevering - stap 1 - Zon op zonnepaneel 1. Zonlicht valt op de cellen van het zonnepaneel. De zonnecellen kunnen het zonlicht omzetten in stroom. Zodra het eerste licht van de dag op het paneel valt duurt het enkele minuten voor er stroom wordt opgewekt.
Teurglevering - stap 2 - Stekker in stopcontact

2. In de Supersola zit een zogenaamde micro-omvormer. Deze omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom geschikt is voor het stopcontact zodat er constant stroom kan worden teruggeleverd.

Bij reguliere “vaste’ sets zonnepanelen wordt vaak gebruik gemaakt van één grote omvormer. Deze wordt dan zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst, bijvoorbeeld op zolder.

Teurglevering - stap 3 - Groepen

3. Vanaf het stopcontact komt de stroom terecht bij de aangesloten groep in de meterkast. Andere apparaten die op deze groep zijn aangesloten kunnen direct gebruik maken van de opgewekte energie.

Reguliere “vaste” sets zonnepanelen worden altijd op een aparte groep aangesloten.

Teurglevering - stap 4 - Meterkast 4. De energiemeter houdt bij hoeveel stroom jij levert aan het net en hoeveel jij nog nodig hebt van je energieleverancier. Afhankelijk van je meter heb je hier direct inzicht in.
Teurglevering - stap 5 - Energienet 5. Ben je niet thuis of wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan wordt de stroom via de energiemeter in je meterkast teruggeleverd aan het net. Ook dan wordt jouw opgewekte energie goed ingezet.

Ook leuk om te weten hoeveel je bespaart.

Aanmelden van zonnepanelen

Officieel is het verplicht om je zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. De lokale netbeheerders hebben daarvoor de volgende website in het leven geroepen,  www.energieleveren.nl. Voordeel daarvan is dat ze dan ook gelijk controleren of je meter geschikt is voor teruglevering en zo niet deze vaak kosteloos komen vervangen door een slimme meter.

Voor het aanmelden van de nieuwste Supersola (370Wp) heb je onderstaande gegevens nodig:

  • AC- of uitgangsvermogen omvormer in kiloWatt (kW):  0,3 kW per Supersola
  • Aantal zonnepanelen: “aantal Supersola’s”
  • Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek: 370 Wp (dit is het maximale vermogen wat het paneel zou kunnen opwekken)
  • Merk omvormer: Hoymiles
  • Type omvormer: HM350

Vragen, onduidelijkheden of twijfels?

Stel hier je vraag