Last updated on augustus 9th, 2023 at 08:54 am
Nadelen zonnepanelen met stekker
Ideaal toch? Zonnepanelen die je online of in de bouwmarkt koopt, in het stopcontact steekt en je energierekening verlaagt. Maar wat zijn de nadelen van een zonnepaneel met stekker? We gaan er hier dieper op in en hebben de vier grootste nadelen van plug in zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Dit zijn:
- Lagere energieopbrengst
- Duurder dan zonnepanelen installatie
- Beperkt aantal plug & play zonnepanelen
- Aanmelden bij je elektriciteitsnet
Lagere opbrengst plug in zonnepanelen
Allereerst één van de nadelen van een plug en play zonnepaneel is dat de opbrengst lager lijkt te zijn dan wanneer je zonnepanelen laat installeren. Dit is onjuist. Je hebt verschillende soorten zonnepanelen met stekker. Vroeger waren dit voornamelijk portable zonnepanelen. Deze kun je meenemen naar de camping of naar het strand. Deze zonnepanelen moeten gemakkelijk mee te nemen zijn. Hierdoor zijn ze kleiner waardoor er minder zonnecellen zijn om energie op te wekken. Daarmee wek je minder stroom op dan wanneer je een zonnepaneel op jouw dak laat installeren. En deze de hele dag in de zon laat staan.
Dit is echter niet van toepassing op de grotere plug-in zonnepanelen, zoals de Supersola, aangezien ze hetzelfde soort zonnepaneel bevatten als wat door installateurs wordt gebruikt. Hierdoor is de opbrengst per maand vergelijkbaar. Een gemiddeld zonnepaneel heeft in 2023 een vermogen van tussen de 350 Wp en 410 Wp. Zo heeft het zonnepaneel met stekker van Supersola een vermogen van 370 Wp. Dit is gemiddeld voor een zonnepaneel. Plug in zonnepanelen hebben dus geen lagere opbrengst dan reguliere zonnepanelen.
Zonnepanelen met een stekker zijn duurder
Over het algemeen zijn zonnepanelen met een stekker iets duurder per stuk. De initiële investering om te starten met zonnepanelen is wel lager. Je koopt ze los van elkaar en per zonnepaneel heb je een eigen micro-omvormer. Start met één of twee zonnepanelen en breid uit wanneer je zelf wilt.
Installaties van reguliere zonnepanelen gaan vanaf zes zonnepanelen. Daarnaast gebruiken ze vaak één omvormer voor alle zonnepanelen. De materiaal- en aanschafkosten zijn iets lager.
Daar tegenover staat wel dat je direct verplicht bent om minimaal zes zonnepanelen aan te schaffen. Hierdoor is de investering om te starten met zonnepanelen hoog. Onder de zes panelen worden installaties niet aangeboden. Als dit al wordt aangeboden zijn de installaties een stuk duurder dan plug & play zonnepanelen.
De kosten van een installatie zijn onafhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je bestelt. Denk bijvoorbeeld aan het voorrijden en het aanleggen van de elektriciteitskabel. Deel je die kosten door tien zonnepanelen ben je dus goedkoper uit. Als je de kosten door zes zonnepanelen deelt, ben je duurder uit. Als vuistregel kun je nemen dat onder de zes zonnepanelen een plug & play oplossing goedkoper is.
Bij een plug & play zonnepaneel kun je starten met één zonnepaneel en op je eigen tempo uitbreiden. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen micro-omvormer. Hiermee kun je dus de individuele prestatie van de zonnepanelen meten. Als er op het ene zonnepaneel schaduw valt, dan heeft het zonnepaneel ernaast hier geen last van.
Beperkt aantal plug & play zonnepanelen
Mensen hebben vaak het beeld dat zonnepanelen met een stekker niet je volledige elektriciteitsverbruik dekken. Dit heeft er mee te maken dat plug & play zonnepanelen vaak als aanvulling op een bestaande zonnepanelen installatie wordt gezien.
Echter kun je op een lege groep tien zonnepanelen met stekker aansluiten. Sluit je ze aan op een bestaande groep dan raden wij maximaal drie zonnepanelen met stekker aan te sluiten per groep. Je kunt zelf kiezen wat je voorkeur heeft. Zonnepanelen van een installateur worden standaard op een lege groep aangesloten. Deze lege groep wordt door de installateur aangelegd en zit in de installatiekosten berekent.
Als je meer dan drie plug & play zonnepanelen wilt aansluiten heb je de volgende twee opties:
- Je kunt ervoor kiezen om de extra zonnepanelen aan te sluiten op een al bestaande groep. Bijvoorbeeld drie zonnepanelen op de groep van de keuken en drie zonnepanelen op de groep van de tuin;
- Ook kun je ervoor kiezen om een extra groep in de meterkast aan te (laten) leggen. Gemiddeld betaal je voor één extra zekeringgroep € 100 tot € 150 euro bij een elektricien. Op een lege groep sluit je maximaal tien zonnepanelen met stekker aan.
Je moet jouw panelen aanmelden bij je elektriciteitsnet
Een ander nadeel van zonnepanelen zelf installeren is dat je de zonnepanelen zelf moet aanmelden bij energieleveren.nl. Dit is eenmalig en heel eenvoudig te doen. Het duurt maximaal tien minuten. Energieleveren.nl is een website van de netbeheerders in Nederland. Deze site is in het leven geroepen zodat de netbeheerders het energienet betrouwbaar kunnen houden.
Door je zonnepaneel aan te melden kunnen ze zorgen dat je de juiste terugleververgoeding krijgt. Ook kijken ze of je een juiste meter hebt om te kunnen terugleveren. Als dit niet het geval is komen ze de meter vaak kosteloos vervangen.
Normaal meldt een installateur de zonnepanelen voor je aan, waarvoor je ze ook betaalt. Als je voor plug & play zonnepanelen kiest, moet je dit zelf doen.
Als gezegd, dit kost je tien minuutjes. Bekijk wat je moet doen en wat je waar moet invullen.
Concluderend
De vraag naar plug & play zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Zo was het een aantal jaar geleden zo dat de opbrengst lager was, zonnepanelen met een stekker stuk duurder waren en voornamelijk gezien werden als aanvulling op de grote zonnepanelen installaties.
Zonnepanelen met een stekker zijn de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er meer aanbieders en is de kwaliteit verbeterd. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van plug & play zonnepanelen, de korte levertijd en de mogelijkheid om ze mee te nemen naar een volgend huis. Er zijn nog veel andere voordelen van zonnepanelen met een stekker.
Ben je overtuigd en wil je direct een plug en play zonnepaneel kopen, bekijk dan eens de Supersola.