Besparing

EnergiebesparingIcoon energiebesparing

De Supersola is voorzien van een 370 Wp zonnepaneel. Daarmee kan je bij plaatsing op het zuiden zo’n 325 kWh per jaar opwekken in Nederland. Met één Supersola in Nederland produceer je ongeveer evenveel stroom als een wasmachine en een stofzuiger gemiddeld per jaar verbruiken. Deze 325 kWh hoef je dus niet meer (grijs) in te kopen bij je energieleverancier. En levert dus een besparing op je energierekening. Een gemiddeld 4-persoons huishouden verbruikt 2.830 kWh per jaar, volgens Milieu Centraal. Één Supersola bespaart dus gemiddeld zo’n 13% hun jaarlijkse energierekening.

CO2 besparingIcoon CO2-besparing

Per Supersola bespaar je ongeveer 171 kg CO2 per jaar ten opzichten van grijze kolenstroom. Over de 25 jaar dat een zonnepaneel meegaat is dat dus maar liefst 4.283 kg CO2, oftewel 35.995 kilometer rijden in een auto die je nu (2023) zou kopen. Hiernaast heeft Stichting Natuur & Milieu uitgezocht of de productie van een zonnesysteem duurzaam is. Hierover werd het volgende gezegd: “na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst”

SubsidieIcoon subsidie

Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Soms wel regionaal of bij de gemeente. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats. 

Wat is salderen?

Salderen wil zeggen dat je een kilowattuur die jij teruglevert aan het net voor dezelfde prijs mag “verkopen” als dat jij zou betalen om een kilowattuur af te nemen van het net. Simpel gezegd komt dit er op neer dat je energierekening lager wordt met ieder kilowattuur die je teruglevert. Onder de salderingsregeling mag je dit principe toepassen tot aan wat je zelf jaarlijks aan kilowattuur stroom verbruikt.

Voorbeeld:

Je verbruikt jaarlijks 2.000 kilowattuur (kWh) stroom en levert 1.000 kWh terug aan het net. Een kWh kost in Nederland op het moment gemiddeld €0,22. Dat betekent dat je voor je verbruik 2.000*€0,22= €440,- moet betalen aan je energieleverancier. Voor je teruglevering ontvang je echter ook €0,22 per kilowattuur. Daarmee wordt je rekening dus met 1.000*€0.22=€220 lager. En ontvang je aan het eind van het jaar nog een energierekening van €440-€220=€220.

Wat betekent netto stroom terugleveren?

Leveren je zonnepanelen meer stroom terug dan je op jaarbasis zelf nodig hebt, dan word je een netto energieleverancier. Voor iedere netto geleverde kilowattuur dient je energieleverancier een redelijke vergoeding te geven. Wat in de praktijk vaak neerkomt op 6 a 7 cent (de kilowatuurprijs die stroom kost zonder alle belastingen). Sommige energieleveranciers geven een hogere vergoeding. Het kan daarom de moeite waard zijn daar op te letten bij het aanmelden bij een energieleverancier.

Voorbeeld:

Je verbruikt jaarlijks 2.000 kilowattuur (kWh) stroom en levert 2.500 kWh terug aan het net. Een kWh kost in Nederland op het moment gemiddeld €0,22. Dat betekent dat je voor je verbruik 2.000*€0,22= €440,- moet betalen aan je energieleverancier. Tot aan het eigen verbruik van 2.000 kilowattuur ontvang je voor teruglevering ook een vergoeding van €0,22 per kWh. Voor de netto teruggeleverde kilowatturen nog maar €0,07 per kilowattuur. Dat maakt dat je op jaarbasis 2.000*€0.22+500*€0.07=€440+€35=€475 terug krijgt. En je moet 2.000*€0,22=€440 betalen aan je energieleverancier voor je geleverde energie. Netto verdien je dus €35 aan je teruggeleverde stroom. 

Netto terugleveren is financieel een stuk minder interessant dan salderen. Want je krijgt nog maar een kwart tot de helft per teruggeleverde kilowattuur terug, dan je onder salderen terugkrijgt. Daarmee wordt je terugverdientijd van “extra” panelen, die stroom opwekken die je niet zelf nodig hebt, al snel het dubbele.

Vragen, onduidelijkheden of twijfels?

Stel hier je vraag