Zonnepanelen voor op je carport

vrijstaande carport met zonnepanelen

Wil je je carport functioneler maken en tegelijkertijd je energierekening verlagen? Of ga je binnenkort een carport plaatsen en wil je deze duurzaam en kostenbesparend inrichten? Overweeg dan zonnepanelen op je carport te plaatsen. Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om duurzame energie op te wekken. We bespreken hier de voordelen van zonnepanelen voor op je carport en waarom het een slimme investering kan zijn voor jouw huis (en energierekening).

Optimaal gebruik van de ruimte

Met zonnepanelen op je carport benut je de beschikbare ruimte optimaal. In plaats van alleen een plek te bieden voor je auto, kan je carport nu ook dienen als een bron van duurzame energie. Omdat carports een plat dak hebben, vangen ze veel zonlicht op. Met zonnepanelen kan je dit zonlicht eenvoudig omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat je je eigen groene energie kunt opwekken en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Ook als je al zonnepanelen hebt liggen, kun je de zonnepanelen bijplaatsen.

Bespaar op je energierekening

Een van de grootste voordelen van zonnepanelen op je carport is de energiebesparing. Door gebruik te maken van zonne-energie kan je je elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen. De opgewekte elektriciteit kan direct worden gebruikt om je huishoudelijke apparaten, verlichting en andere elektronica van stroom te voorzien. Heb je een elektrische auto? Dan kun je de stroom die je nodig hebt uit de zonnepanelen halen. Het opladen van je elektrische auto gaat niet direct. Je hebt altijd een stopcontact nodig waar je beide aan verbindt.

Goed voor het milieu

Naast financiële voordelen draagt het plaatsen van zonnepanelen op je carport ook bij aan het verduurzamen van je huis. Door te kiezen voor zonne-energie verminder je je CO2-uitstoot en draag je bij aan het milieu. Het gebruik van zonne-energie is essentieel voor het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het bevorderen van een duurzame toekomst.

(Dubbele) carport met zonnepanelen

Afhankelijk van de ruimte kun je 1 zonnepaneel op je carport plaatsen of meerdere. Houd rekening met het gewicht van zonnepanelen (100 kg) en zorg dat je de zonnepanelen zoveel mogelijk richting het zuiden plaatst. Bekijk of jouw dak geschikt is.

Heb je nog geen carport? Dan kun je ook kijken naar zonnepanelen als dakbedekking van de carport. Dit is een type carport waar de zonnepanelen al in het dak verwerkt zit.

carport van zonnepanelen

Plug en Play zonnepaneel op je carport

Heb je een carport met een plat dak? Dan kun je het plaatsen van zonnepanelen zelf doen. Hiervoor zijn plug en play zonnepanelen geschikt. Dit zijn zonnepanelen die je met een stekker aansluit op een stopcontact. Het voordeel van deze panelen is dat alle onderdelen die je nodig hebt al inbegrepen zijn. Je kunt beginnen met één en in je eigen tempo uitbreiden. Je installeert ze binnen 15 minuten. En omdat ze niet vastgemaakt worden aan je dak, kun je ze richten zoveel mogelijk richting de zon zetten, voor het optimaal opwekken van stroom.

Voor een schuin carport dak raden we je aan contact op te nemen met een installateur. De kosten zijn vaak hoger. Omdat je zonnepanelen gaat vastmaken aan je dak moet dit zo veilig mogelijk gebeuren. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de optimale positionering van de panelen en de benodigde elektrische aansluitingen.

carport met zonnepanelen

Type carport zonnepanelen

Het materiaal waar de carport van gemaakt is maakt voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak niet uit. Zo kun je een houten carport met zonnepanelen bedenken, een stalen carport, maar ook een aluminium carport met zonnepanelen bedekken.

Vergunning carport zonnepanelen

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op je carport. Dit kun je uitzoeken door deze vergunningcheck te doen. Als je nog geen carport hebt kun je daar ook kijken of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een carport.

Aangezien wij ons voornamelijk richten op zonnepanelen met een stekker, hebben we dit voor je uitgezocht. Voor plug & play zonnepanelen op een carport heb je geen vergunning.

Terugverdientijd zonnepanelen op een carport

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Hoeveel het zonnepaneel per jaar oplevert (kWh)
  • Hoelang het zonnepaneel mee gaat (Aantal jaar)
  • Hoeveel je bespaart op je energierekening (€).
  • Hoeveel een zonnepaneel kost (€)

Bekijk hier de opbrengst van zonnepanelen per maand. Op basis van de opbrengst kun je de terugverdientijd berekenen.

Kosten van een carport met zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen op je carport lopen uit een. Voor je bestaande carport met plat dak ben je per paneel al voor € 699 euro klaar. Voor de installatie op een schuin dak zit je vast aan wat de zonnepanelen kosten en wat de installateur vraag voor het installeren. Vaak gaat dit vanaf zes panelen en betaal je hiervoor tussen € 4000 en € 5000 euro.

Als je een nieuwe carport wilt kopen of je huidige vervangen dan kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen als dakbedekking van je carport te gebruiken. De prijzen van een carport met zonnepanelen erin zijn vanaf € 11.999 euro (inclusief zonnepanelen).

Kies voor zonnepanelen op je carport!

Kortom, zonnepanelen op je carport zijn een slimme investering die je helpt om groene energie op te wekken, je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Maak optimaal gebruik van je beschikbare ruimte en geniet van de voordelen van zonne-energie met zonnepanelen op je carport.

Wil je zonnepanelen plaatsen op je carport? Bekijk dan eens de Supersola.