Teruglevering

Uitlegschema voor de werking van het terugleveren van energie aan het net.


  1. Zonlicht valt op de zonnepanelen. Op dat moment gaan ze stroom opwekken.

  2. In de Supersola zit een omvormer die stroom de andere kant op stuurt het stopcontact in.

  3. De stroom komt terecht bij de aangesloten groep. Andere apparaten die op deze groep zijn aangesloten kunnen direct gebruik maken van de opgewekte energie.

  4. De energiemeter houdt bij hoeveel stroom jij teruglevert aan het net en hoeveel jij nog nodig hebt van je energieleverancier.

  5. Ben je niet thuis of wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan wordt de stroom via de energiemeter in je meterkast teruggeleverd aan het stroomnet.

Salderen wil zeggen dat je een kilowattuur die jij teruglevert aan het net voor dezelfde prijs mag “verkopen” als dat jij zou betalen om een kilowattuur af te nemen van het net. Simpel gezegd komt dit er op neer dat je energierekening lager wordt met ieder kilowattuur die je teruglevert. Onder de salderingsregeling mag je dit principe toepassen tot aan wat je zelf jaarlijks aan kilowattuur stroom verbruikt.

 

Voorbeeld:

Je verbruikt jaarlijks 2.000 kilowattuur (kWh) stroom en levert 1.000 kWh terug aan het net. Een kWh kost in Nederland op het moment gemiddeld €0,22. Dat betekend dat je voor je verbruik 2.000*€0,22= €440,- moet betalen aan je energieleverancier. Voor je teruglevering ontvang je echter ook €0,22 per kilowattuur. Daarmee wordt je rekening dus met 1.000*€0.22=€220 lager. En ontvang je aan het eind van het jaar nog een energierekening van €440-€220=€220.

Lever je meer stroom terug dan je op jaarbasis zelf nodig hebt, dan wordt je een netto energieleverancier. Voor iedere netto geleverde kilowattuur dient je energieleverancier een redelijke vergoeding te geven. Wat in de praktijk vaak neerkomt op 6 a 7 cent (de kilowatuurprijs die stroom kost zonder alle belastingen). Sommige energieleveranciers geven een hogere vergoeding. Het kan daarom de moeite waard zijn daar op te letten bij het aanmelden bij een energieleverancier.

 

Voorbeeld:

Je verbruikt jaarlijks 2.000 kilowattuur (kWh) stroom en levert 2.500 kWh terug aan het net. Een kWh kost in Nederland op het moment gemiddeld €0,22. Dat betekend dat je voor je verbruik 2.000*€0,22= €440,- moet betalen aan je energieleverancier. Tot aan het eigen verbruik van 2.000 kilowattuur ontvang je voor teruglevering ook een vergoeding van €0,22 per kWh. Voor de netto teruggeleverde kilowatturen nog maar €0,07 per kilowattuur. Dat maakt dat je op jaarbasis 2.000*€0.22+500*€0.07=€440+€35=€475 terug krijgt. En je moet 2.000*€0,22=€440 betalen aan je energieleverancier voor je geleverde energie. Netto verdien je dus €35 aan je teruggeleverde stroom. 

 

Netto terugleveren is financieel een stuk minder interessant dan salderen. Want je krijgt nog maar een kwart tot de helft per teruggeleverde kilowattuur terug, dan je onder salderen terugkrijgt. Daarmee wordt je terugverdientijd van “extra” panelen, die stroom opwekken die je niet zelf nodig hebt, al snel het dubbele.

Officieel is het verplicht om je zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. De lokale netbeheerders hebben daarvoor de volgende website in het leven geroepen,  www.energieleveren.nl. Voordeel daarvan is dat ze dan ook gelijk controleren of je meter geschikt is voor teruglevering en zo niet deze vaak kosteloos komen vervangen voor een slimme meter.

Staat je vraag er niet bij?
STEL HIER JE VRAAG
Stel hier je vraag