Is mijn dak geschikt?

 1. Plat dak:
  Hoe platter de ondergrond des te beter. Vanwege de windbelasting kan een Supersola tot maximaal 3 graden onder helling geplaatst worden.

 2. Materiaal dak:
  Een Supersola past op de meest voorkomende dakbedekkingen en kan daarnaast direct op de grond geplaatst worden. Bij een dak met grind raden wij aan om het grind op de plaats van de Supersola aan de kant te schuiven. Bij een dak van PVC raden wij aan om speciale ‘weekmakervaste’ voetjes onder uw Supersola te plaatsen, deze kunnen we meeleveren.

 3. Dakbelasting:
  Daken zijn berekend op een bepaalde belasting. Wanneer deze belasting overschreden wordt ontstaan er scheuren of erger. Een volledig met water gevulde Supersola weegt ongeveer 110 kilo. Let er dus op dat het dak het gewicht van een volle Supersola kan dragen. Het gemiddelde gewicht is hiermee 55kg per vierkante meter. Dit is wel exclusief je eigen gewicht die ook nog aanwezig is bij het plaatsen. Laat bij twijfel een constructeur er naar kijken.

 4. Windbelasting:
  Wij adviseren een afstand tot dakrand te houden. Rond een dakrand ontstaat turbulentie bij harde wind waardoor de Supersola zou kunnen schuiven. Daarbij kan je de volgende vuistregel hanteren voor de afstand tot de dakrand.

  • Bij plaatsing op de 1e verdieping: 50cm afstand tot de dakrand.
  • Bij plaatsing op de 2e verdieping: 100cm afstand tot de dakrand.
  • Bij plaatsing op de 3e verdieping: 150cm afstand tot de dakrand.

  Heb je een klein dak en wil je elke centimeter optimaal benutten, kijk dan bij Wat is de optimale afstand tot mijn dakrand?" voor de algemene rekenregel.

 5. Oriëntatie:
  Hoe meer uw Supersola naar het zuiden ‘kijkt’ des te beter de opbrengst. Maar het gaat om procenten. Een Supersola richting het oosten of het westen levert ongeveer 9% minder energie op dan naar het zuiden.

 6. Schaduw:
  Zorg dat er zo min mogelijk schaduw op het paneel kan vallen. Mocht er toch schaduw zijn op bepaalde momenten op de dag, kies dan voor een plaats waar de schaduw zo vroeg mogelijk in de ochtend of zo laat mogelijk op de dag valt.

In principe kan de Supersola op ieder vlakke ondergrond geplaatst worden met een maximale helling van 3 graden, denk aan plat dak, balkon of tuin, mits de ondergrond sterk genoeg is en er gedurende de dag genoeg zon op valt.

 

De Supersola is niet geschikt voor boven op een camper of caravan.

Heb je een klein dak en wil je optimaal gebruik maken van de beperkte ruimte, dan leggen we je hier de rekenregel uit voor de afstand tot de dakrand. Deze afstand is nodig omdat er turbulentie rond de dakrand ontstaat bij harde wind. 

 

Als lengte van je huis kleiner is dan 2 keer de hoogte (situatie A)

Dan 0,8*hoogte= afstand tot dakrand

 

Als lengte van je huis is groter dan 2 keer de hoogte (situatie B)

Dan 0,16* hoogte is afstand tot de dakrand

 

A

Berekening voor de afstand van de Supersola tot de dakrand

B

Berekening voor de afstand van de Supersola tot de dakrand

 

Heb je geen zin om te rekenen hanteer dan de volgende vuistregel:

 

 • Bij plaatsing op de 1e verdieping: 50cm afstand tot de dakrand.
 • Bij plaatsing op de 2e verdieping: 100cm afstand tot de dakrand.
 • Bij plaatsing op de 3e verdieping: 150cm afstand tot de dakrand.

Ja dat kan. Als je het dak al mag gebruiken dan is er geen enkel probleem, als het dak niet mee gehuurd wordt dan is het verstandig dit te bespreken met verhuurder. 

 

Supersola kan je eenvoudig zelf aanschaffen en plaatsen, dus daarin ben je niet meer afhankelijk van de verhuurder. Hiernaast neem je de Supersola ook zo weer mee naar je volgende (huur)huis.

Staat je vraag er niet bij?
STEL HIER JE VRAAG
Stel hier je vraag