Hoe werkt de Supersola?

Ja, je hoeft geen kabel aan te leggen naar je meterkast. Door de stekker in het stopcontact te steken, wordt de Supersola aangesloten op een groep in de meterkast. Er zit namelijk een kleine omvormer in de Supersola die de stroom toevoert. En doordat een stopcontact 2 richtingen op werkt, hoef je er zelf niks meer aan te doen.

 

Omdat er veelal ook andere apparaten op de groep aangesloten zullen zijn, adviseren wij niet meer dan 3 Supersola’s per groep aan te sluiten. En zorg ervoor dat het stopcontact waarop je de Supersola aansluit geaard is. Hiernaast is het goed om te weten dat we het systeem hebben beveiligd; pas als de Supersola herkent dat hij in het stopcontact zit komt er stroom op de stekker te staan. Je kunt dus nooit een schok krijgen van de pinnen in de stekker. 

 1. Windscherm openklappen.
 2. De vier ballasttanks vullen met water.
 3. Stekker in het stopcontact.
Klaar!

Uitlegschema voor de werking van het terugleveren van energie aan het net.


 1. Zonlicht valt op de zonnepanelen. Op dat moment gaan ze stroom opwekken.

 2. In de Supersola zit een micro-omvormer die stroom omvormt naar gelijkstroom naar wisselstroom, zodat de stroom geschikt is voor in huis. Via je stekkersnoer levert de Supersola stroom naar je stopcontact.

 3. De stroom komt terecht bij de aangesloten groep. Andere apparaten die op deze groep zijn aangesloten kunnen direct gebruik maken van de opgewekte energie.

 4. De energiemeter houdt bij hoeveel stroom jij teruglevert aan het net en hoeveel jij nog nodig hebt van je energieleverancier.

 5. Ben je niet thuis of wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan wordt de stroom via de energiemeter in je meterkast teruggeleverd aan het stroomnet.

Omdat er veelal ook andere apparaten op de groep aangesloten zullen zijn, adviseren wij niet meer dan 3 Supersola’s per groep aan te sluiten. Zorg er wel voor dat het stopcontact waarop je de Supersola aansluit geaard is.

 

Ook meer dan 3 Supersola’s aansluiten kan zonder ingrepen in de meterkast. Wil je bijvoorbeeld 6 Supersola’s plaatsen, dan adviseren wij op ze in groepjes van 3 over 2 stopcontacten te verdelen. Waarbij de 2 stopcontacten niet op dezelfde groep zijn aangesloten. 

 

Laat je een aparte groep in de meterkast aanleggen dan kan je tot maximaal 15 Supersola’s aansluiten op 1 groep in de meterkast.

Heel eenvoudig:

 1. Stekker uit het stopcontact.
 2. Water uit de vier ballasttanks weglaten lopen.
 3. Windscherm dichtklappen.
Klaar om mee te nemen naar je nieuwe huis!

Alle beetjes helpen, dus met één beginnen kan altijd! Mocht je al je eigen stroom willen opwekken dan nemen wij als richtlijn het volgende ongeveer aan: Voor een eenpersoonshuishouden 6 Supersola’s en voor een vierpersoonshuishouden (gem. Nederlands gezin) 12 Supersola’s. Gemiddeld stroomverbruik van een Nederlands gezin was in 2017 2.830 kWh aldus Milieu Centraal. 

Wij adviseren om een slim stopcontact erbij te bestellen die stroomverbruik kan meten. Zo hebben wel zelf goede ervaring met het WIFI stopcontact van OXAOXE. Hierbij kan een app worden geïnstalleerd waarop je het kan monitoren.

 

Een andere mogelijkheid is om een energieverbruikmanager aan te schaffen, maar die zijn vaak wat duurder. Op www.energieverbruiksmanagers.nl vind je een overzicht van verschillende energieverbruiksmanagers. 

Nee helaas, er zit een beveiliging in de Supersola die ervoor zorgt dat deze geen stroom meer opwekt op het moment dat er een stroomstoring is. Dit is om geen onveilige situaties te creëren op het stroomnet en de netbeheerder veilig de stroomstoring te kunnen laten herstellen. Dankzij deze beveiliging heeft een Supersola ook altijd een stroomnet nodig om te kunnen opwekken.

Nee, de Supersola kun je direct aansluiten. Alle benodigde elektronica is geïntegreerd. De Supersola is dan ook prima geschikt ter uitbreiding van een vaste set zonnepanelen. Je hoeft de Supersola niet aan te sluiten op de bestaande omvormer en daarmee ook geen grotere omvormer aan te schaffen.

De standaard lengte van de stekkerkabel van de Supersola is 5 meter. Daarmee is de stekkerkabel ruim lang genoeg voor de meeste plaatsingssituaties. Voor €9,95 kan je de kabel ook verlengen naar 10 meter. Je kan dit aangeven tijdens het bestelproces.

 

Heb je echter een langere afstand te overbruggen dan adviseren we je een waterdichte buitenstekker aan te schaffen, dat kan dienen als verlengsnoer. Deze zijn te koop bij iedere grote doe-het-zelf zaak of kampeerwinkel.

De Supersola heeft nauwelijks onderhoud nodig. Wij adviseren je om eens per jaar het paneel schoon te maken met water. Vuil heeft vaak nauwelijks effect op de opbrengst van het paneel, omdat regen ook al veel van het vuil wegspoelt.  En als je dan toch boven staat bij de panelen adviseren wij ook om eens per jaar te kijken of er nog voldoende water in de ballasttanks zit.

Dit hangt af van waar je de Supersola neerzet. Wij adviseren altijd alle vier de ballasttanks volledig te vullen. Mocht je hem echter tijdelijk in een tuin neerzetten dan kun je afhankelijk van de wind er ook voor kiezen minder erin te doen.

Nee, in deze versie hebben we besloten geen accu te plaatsen aangezien de terugverdientijd in Nederland nog te lang is.

De afmetingen van een Supersola bedragen 1,70 bij 1,08 bij 0,15 meter (lxbxh). Leeg weegt de Supersola ongeveer 40 kg. Wij adviseren dan ook de Supersola altijd met twee personen te tillen.

Staat je vraag er niet bij?
STEL HIER JE VRAAG
Stel hier je vraag