Besparing

De Supersola is voorzien van een 300 Wp zonnepaneel; het hangt van je locatie en schaduw af hoeveel hij opbrengt. Maar gemiddeld 264 kWh per jaar in Nederland. Met één Supersola in Nederland produceer je ongeveer evenveel stroom als een wasmachine en een stofzuiger gemiddeld per jaar verbruiken. 

Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Soms wel regionaal of bij de gemeente. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond jouw woonplaats. Daarnaast kan je de btw terugvragen over de aanschafprijs. Dat is dus 21% van het totaal bedrag. Wil je weten hoe kijk dan op de website van Milieu Centraal of schakel een btw teruggave service in. 

Ja dat kan! Omdat je energie produceert kan je je aanmelden bij de belastingdienst als ondernemer. Kijk op de website van Milieu Centraal voor een stappenplan om dit zelf te doen. Je kan het ook uitbesteden, al vanaf €89, hiervoor zijn verschillende btw teruggave diensten beschikbaar. 

We verwachten dat de Supersola makkelijk 25 jaar mee gaat.

Zonnepanelen verdienen zich ongeveer tussen de 7 en 10 jaar terug, afhankelijk van locatie en schaduw. De Supersola zit ook in deze range. Aangezien een zonnepaneel 25 jaar meegaat heb je dus in de laatste 15 tot 18 jaar gratis stroom.

Per Supersola bespaar je ongeveer 171 kg CO2 per jaar ten opzichten van grijze kolen stroom. Over de 25 jaar dat een zonnepaneel meegaat is dat dus maar liefst 4.283 kg CO2, oftewel 35.995 kilometer rijden in een auto die je nu (2019) zou kopen.

Stichting Natuur & Milieu heeft dit uitgezocht: “na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst”

De Supersola wordt geassembleerd in een sociale werkplaats in Zuid-Holland en voor het overgrote deel geproduceerd in China.

Één Supersola wekt gemiddeld per jaar 264 kWh op. Dat is net iets meer als een gemiddelde vaatwasser per jaar verbruikt.

Deze 264 kWh hoef je dus niet meer (grijs) in te kopen bij je energieleverancier. En levert dus een besparing op op je energierekening.

Een gemiddeld 4-persoon huishouden verbruikt 2.830 kWh per jaar, volgens Milieu Centraal. Één Supersola bespaart dus gemiddeld zo’n 9% hun jaarlijkse energierekening.

Staat je vraag er niet bij?
STEL HIER JE VRAAG
Stel hier je vraag